De 4 beste biefstuk recepten

Wordt het tijd Er zijn volop biefstuk gerechten om jouw om wat verder te kijken dan een biefstuk bakken in een gietijzeren pan? kookkunsten mee naar een hoger niveau te tillen. Dit zijn (volgens ons) de 4 beste biefstuk recepten.

1. Restaurant steak

We beginnen deze lijst met biefstuk recepten met de basis steak zoals die in restaurants bereid wordt. Daarbij staat de kwaliteit van het vlees voorop. Als dat in orde is, dan bak je iedere keer een heerlijke restaurant kwaliteit steak.

Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen. Verhit een gietijzeren pan op hoog vuur. Strooi zout en peper over de steak, doe een klontje boter in de pan, laat het smelten en leg daar direct het vlees op.
Bak de biefstuk drie minuten, draai en bak nogmaals drie minuten. Zo heb je aan beide zijden een mooie goudbruine korst en een roze midden. Serveer met dikke, Vlaamse frieten en een sausje naar keuze.

2. Sous vide

De trend van de afgelopen jaren is sous vide vlees bereiden. Deze techniek is ideaal voor diverse biefstuk recepten. Het handige van deze methode is de controle over de temperatuur. Je zult nooit meer de biefstuk te lang bakken omdat het vlees in een vacuüm zak op de juiste temperatuur zal garen.
Neem een ribeye steak en doe er ook wat tijm en knoflook bij. Voor rare bereid je het vlees op 50 graden Celsius, voor medium 55 graden.
Afhankelijk van de dikte zal de kerntemperatuur na één tot anderhalf uur bereikt zijn. Serveer met een bearnaise saus op basis van verse dragon, witte wijnazijn, peperkorrels, sjalot, eidooiers, citroensap, cayennepeper, kervel en flink wat boter. Met geroosterde groenten en aardappeltjes zet je één van de beste biefstuk gerechten op tafel.

3. BBQ

Ook bij dit biefstuk recept komt een plastic zak om de hoek kijken (zonder BPA). Ditmaal om het vlees te marineren in een mengsel van:

  • Een kleine ui
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Sojasaus
  • Verse rozemarijn
  • Dijon mosterd
  • Zout
  • Zwarte peper

En natuurlijk hoge kwaliteit steak. Wrijf het vlees goed in met het mengsel van bovenstaande ingrediënten, laat het drie tot vier uur marineren in de koelkast en grill op een hete barbecue pakweg zeven minuten per zijde. Daar heb je echt geen sausje meer bij nodig!

4. Steak sandwich

Het lekkerste broodbeleg is niet kaas, hagelslag of jam, maar dun gesneden rundvlees! Van alle biefstuk recepten is dit er eentje die je zonder mes en vork kunt eten, een echte Street Food maaltijd waar je de vingers bij af zult likken. Neem een basis biefstuk recept maar gebruik ditmaal meer boter.
Snijd een grote ui in ringen en karameliseer deze terwijl je de steak laat rusten in aluminiumfolie.
Maak een sausje door mayonnaise, mosterd en honing te mengen. Bak een ciabatta broodje en snijd het warme brood doormidden. Strijk de saus aan beide kanten, leg er rucola sla op, de dun gesneden biefstuk reepjes en leg daar de gekarameliseerde uien overheen. Inpakken in aluminiumfolie of een papieren zakje en smullen maar!

Zout en peper is optioneel in de steak sandwich, een goede biefstuk hoeft eigenlijk weinig of niet gekruid te worden.

Met deze vier biefstuk recepten heb je de basis om ontelbare biefstuk gerechten te bereiden. 

Vul aan, varieer en experimenteer. Heb jij een top recept? Laat het ons dan weten!