Wat maakt biefstuk zo bijzonder?

Biefstuk is niet het meest gegeten stukje vlees, het is voor velen wél het beste vlees wat je kunt bestellen op de menukaart. Wat is biefstuk eigenlijk, hoe kun je het bereiden en waar kun je een lekkere biefstuk bestellen? De antwoorden op al deze vragen vind je op deze pagina.

Wat is biefstuk?

Biefstuk, of ook vaak aangeduid als steak komt van een rund (koe of stier) of kalf. De volledige Engelse benaming is ‘beefsteak’. Er zijn meerdere delen van het rund die onder deze groep vallen:

  • Côte du boeuf
  • Entrecote
  • Kogelbiefstuk
  • Ossenhaas

De term wordt ook wel gebruikt om hoogwaardige stukken vlees van andere dieren aan te duiden. Zo kun je steak eten van bizons, herten, paarden, kalkoenen, struisvogels of kangoeroes. Bij runderen wordt de kwaliteit vaak bepaald op basis van ras en herkomst. Zo is er de Kobe beef die uit een specifieke streek in Japan afkomstig is, Ierse runderen zijn ook beroemd.

Zo bak je een lekkere biefstuk

Voor velen is het bakken van een biefstuk de grootste uitdaging in de keuken. Alles wat je bereid gaat goed, maar die lap vlees komt er altijd taai en droog uit. Doe je iets fout? Is het echt zo ingewikkeld om een biefstuk te bakken?

Nee hoor, waarschijnlijk is de fout al gemaakt voordat je het vlees hebt gekocht. Een chef in een restaurant zorgt er namelijk voor dat het vlees van goede kwaliteit is, de rest gaat dan als vanzelf. Dus zorg als eerste dat je een goed stuk vlees bestelt, dan heb je de halve strijd gewonnen.

Je kunt een biefstuk bakken, grillen, gourmetten of barbecueën. Laten we gewoon even beginnen met een steak uit de pan. Dit is de basis methode:

Haal de biefstukken uit de koelkast en laat ze een beetje op temperatuur komen. Verhit een pan op het vuur, doe er een flink stuk boter in. Wanneer de boter gaat verkleuren en schuimen mag de biefstuk in de pan.
Afhankelijk van de gewenste gaarheid en dikte van de steak bak je twee tot vijf minuten. Draai zo min mogelijk. Daarna wikkel je het vlees snel in aluminiumfolie en laat je het pakketje enkele minuten rusten.
Zo zullen de vleessappen niet uit het vlees lopen wanneer je het snijdt. Bij het snijden ga je tegen de draad in, zo geniet je van een mals stukje vlees.

Waarom hebben biefstukken vaak gaatjes of sneetjes?

In de koeling van de supermarkt liggen diverse steaks zij aan zij. Naast de prijs zal ook het uiterlijk verschillen. De kleur is anders, en met name de goedkopere opties zullen gaatjes of sneetjes hebben. Eigenlijk raden we af om dit soort bewerkte producten te kopen. Een biefstuk moet namelijk van goede kwaliteit zijn, want zelfs de goedkoopste steak is nog steeds flink aan de prijs. Door die gaten wordt het bindweefsel doorgesneden. Een ouder rund zal meer bindweefsel hebben, wat het vlees taai maakt. Door vooraf het vlees te bewerken zul je dit niet zo merken tijdens de maaltijd. Maar je koopt dus eigenlijk een minderwaardige kwaliteit steak die met een trucje eetbaar gemaakt wordt. Bij een biefstuk bestellen via Cool To Meat You zul je dit soort taferelen niet tegenkomen.

Kwaliteit zonder concessies, eerlijk vlees dat smaakt zoals het hoort. Dat zie je, dat proef je en daar kom je voor terug!