Wat is de Big Green Egg?

Dr. Seuss is een Amerikaanse auteur die klassiekers schreef zoals “De Grinch” en “Groene Eieren met Ham”.
Maar we zijn geen literaire blog, hier gaat het natuurlijk over de de Big Green Egg barbecue. Je vindt deze opvallende groen gekleurde verschijning in tuincentra, bouwmarkten, in webshop en uiteraard in veel tuinen wereldwijd.
Wat is de Big Green Egg en wat is het verschil met een normale barbecue?

Wat is de Big Green Egg?

De laatste jaren is de populariteit van de Big Green Egg in rap tempo toegenomen. Het betreft een Kamado barbecue, dit is een BBQ die werkt op basis van een keramische schaal. Big Green Egg is een merk dat sinds 1974 bestaat en de traditie van keramische vleesbereiding in een nieuw jasje heeft gestoken.
De typische ronde vorm in combinatie met een dubbelwandige keramiek binnenschaal zorgt voor de circulatie van hete lucht met een nauwkeurige temperatuurregeling.
Dit werkt door de regeldop van gietijzer en de luchtschuif bij te stellen.

5 voordelen van het Grote, Groene Ei

  1. Gerechten in deze BBQ zullen sneller gaar zijn.
  2. Vlees droogt minder snel uit waardoor ze sappiger uit de barbecue komen.
  3. Keramiek en hoogwaardige houtskool zorgen voor die echte BBQ smaak.
  4. Je kunt grillen, koken, bakken, roken en slow cooking technieken gebruiken.
  5. Naast vlees, kip en vis kun je ook brood bakken of desserts bereiden.

Het is dus een zeer veelzijdig kooktoestel dat de functie van een gasstel, oven en traditionele barbecue samenvoegt. Omdat het door de hoge temperatuur ook een snel toestel is kun je zelfs hier misschien zelfs de magnetron mee vervangen.

Is het een merk of een type?

Als er specifiek “Big Green Egg” op staat, dan is het een merkproduct. Er zijn uiteraard ook andere soortgelijke producten op de markt die handig inspelen op het succes van dit merk. Op de groene kleur na is het geen uniek concept, al eeuwenlang wordt gebruik gemaakt van luchtcirculatie en keramiek om vlees te garen.
De Tajine is hier ook een voorbeeld van, authentieke pizza’s worden in een stenen oven bereid.
Net zoals het design van Weber barbecue niet uniek is, geldt dit ook voor dit merk. Ze proberen onderscheid te maken met bijvoorbeeld een levenslange garantie op het keramiek, en momenteel zijn er maar liefst zeven verschillende maten verkrijgbaar. Goedkoop zijn ze overigens niet, ze zijn wel duurzaam omdat de opgewekte warmte optimaal gebruikt wordt.

Zo haal je het meest uit jouw Big Green Egg

Er zijn een aantal uitbreidingen op deze barbecue om jouw kookkunsten nog verder te verbeteren.
Zo is er een hitteschild waarmee je gebruik kunt maken van indirecte warmte.
Je kunt ook een pizzasteen op het rooster plaatsen voor een steenoven functie.
Met een gietijzeren pan, die in Amerika “Dutch Oven” of “Nederlandse Oven” genoemd wordt, bereid je ook heerlijk stoofvlees en andere gerechten. Om lappen vlees extra lekker te maken kun je houtsnippers toevoegen voor speciale aroma’s.
Zorg er wel voor dat het food-safe houtsnippers zijn zonder impregneermiddelen!

Met een goede barbecue kun je veel meer dan vlees grillen met steenkolen, een Big Green Egg is een alles-in-één keuken voor buiten!