Kies liever voor e-nummer vrij vlees

E-nummer vrij vlees, iedere bewuste consument is op de hoogte van e-nummers. Het zijn toevoegingen om de natuurlijke kenmerken van een product te wijzigen. Bijvoorbeeld om de houdbaarheid te verlengen, of om het product een ander kleurtje geven.

Ook in vleesproducten worden e-nummers gebruikt. Zijn deze toevoegingen gevaarlijk, kun je er ziek van worden? Cool to Meat You heeft bewust gekozen voor e-nummer vrij vlees, waarom dat is kun je op deze pagina lezen.

Zijn e-nummer toevoegingen gevaarlijk?

In tegenstelling tot paniekzaaiers en pseudo-wetenschappers gaan we niet beweren dat toevoegingen per definitie gevaarlijk of ongezond zijn. We zijn geen specialisten op dit gebied, wij houden ons liever bezig met mooie producten van traceerbare herkomst.

Er zijn feiten en meningen, en laten we die van elkaar gescheiden houden. Het is een feit dat sommige vleesverwerkende producenten e-nummers aan hun producten toevoegen, het is onze mening dat deze toevoegingen niet nodig zijn.

Het is voor de consument toch al erg ingewikkeld om te doorgronden hoe producten gemaakt worden. Misschien is het ouderwets, maar Cool to Meat You vindt dat er in vlees alleen maar vlees hoort te zitten. Als je daar zelf peper, zout, paprikapoeder of MSG aan toe wilt voegen is dat jouw goed recht. Maar die keuze hoeven wij als slager niet voor je te maken, dat kun je zelf het beste toch?

Wat zijn e-nummers eigenlijk?

De “E” in e-nummer staat voor Europa. Alle hulpstoffen van producten worden getest en gekeurd voordat ze toestaan worden binnen de EU. Dit kunnen natuurlijke toevoegingen zijn zoals E160c, wat een kleurstof is op basis van paprika. E621 is de beruchte MSG of vetsin, E250 is natriumnitriet dat vaak wordt gebruikt om de kleur van vleeswaren langer te behouden.

Deze stoffen kunnen uit natuurlijke bron komen, of kunstmatig worden gemaakt. Dat de meeste mensen liever vers vlees consumeren dan de houdbaarheid kunstmatig te verlengen komt hierbij niet ter sprake.

Frankenstein vlees

Er is meer aan de hand dan een beetje geur-, kleur- en smaakstof aan vleeswaren toevoegen. Zo zijn veel biefstukken en schnitzels in de supermarkt gemaakt van ‘samengesteld vlees’.

Heel eenvoudig gesteld worden de kleine restjes afvalvlees verzamelt en met een speciale lijm als een puzzel in elkaar geperst. Zo is het mogelijk dat jouw biefstukje afkomstig is van niet één, maar tientallen koeien.

Ze zouden hier ook gewoon gehaktballen, worsten of hondenvoer van kunnen maken, maar daar valt niet zoveel geld aan te verdienen.

Bij Cool to Meat You zijn we groot voorstander van verspilling beperken, en een dier tot aan het staartje te gebruiken, maar we gaan van deze stukjes niet proberen weer een nieuw dier te maken…

Kies liever voor e-nummer vrij vlees

Bij Cool to Meat You kiezen we voor e-nummer vrij vlees. Dat is duidelijk, dat is eerlijk, dat is gewoon lekker.

We kijken liever naar de natuurlijke keten, we zorgen dat onze producten zo vers mogelijk zijn wanneer ze naar de klant gaan, en jij kunt ze thuis in de koelkast of vriezer lang bewaren zonder de noodzaak voor extra toevoegingen.

Soms bereik je meer met minder.