Zijn fosfaten in vlees echt gevaarlijk?

Fosfatenvrij vleesOp de hoofdpagina van Cool to Meat You staat duidelijk vermeld dat ons vlees fosfaatvrij is. Dit is niet helemaal juist, er zitten namelijk wel degelijk fosfaten in rund-, varkens- en kippenvlees. En trouwens ook in zuivelproducten zoals melk en eieren.
Het verschil met onze producten, en veel vleeswaren in de reguliere supermarkten en slagers, is het kunstmatig toevoegen van fosfaten. Waarom zou een fabrikant stoffen toevoegen die er van nature al in aanwezig zijn? Dat is een goede vraag die we graag voor je beantwoorden.

Wat zijn fosfaten?

Fosfaten zijn mineralen die we via onze voeding binnenkrijgen. Samen met calcium zorgt het voor sterke en gezonde botten. Deze mineralen komen van nature voor in producten als:

  • Zuivel producten zoals melk, kaas, en eieren.
  • Vlees waaronder rund, varken, kip en vis.
  • Peulvruchten zoals witte of bruine bonen, linzen en kapucijners.
  • Noten en pinda’s.
  • Chocolade en andere producten met cacao.

In olie, boter, groenten, fruit, suiker en snoepgoed zitten weinig fosfaten. In een gebalanceerd dieet zullen voldoende fosfaten aanwezig zijn om gezond te blijven.

Fosfaatvrij vlees bestaat niet

Klopt de claim van Cool to Meat You niet? Het betreft weliswaar geen fosfaatvrij vlees, maar producten waar geen onnatuurlijke fosfaten aan zijn toegevoegd. En dat gebeurt in praktijk helaas wel. Deze mineralen kunnen van natuurlijke bron zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Wanneer deze stoffen aanwezig zijn in producten, dan hoort dit op de verpakking te staan. Let dus op de e-nummers, die nummers die je op onze verpakkingen zeer zeker niet zult aantreffen.
Het gaat om deze e-nummers:

  • E101
  • E338 t/m 341
  • E343
  • E442
  • E450 t/m 452
  • E541
  • E1410
  • E1412 t/m 1414
  • E1442

Let naast fosfaat ook op het woord fosfor, dat betekent namelijk hetzelfde. Deze producten variëren van smeerkaas tot cola, koekjes, worstenbroodjes en kant-en-klaar maaltijden.

Gezondheidsrisico’s

Wanneer je gezond bent en verantwoord omgaat met jouw voeding, dan zul je niet snel een overdosis aan fosfaten binnenkrijgen. Maar wanneer je problemen hebt aan de nieren, dan kan deze stof zich ophopen in het lichaam wat wel degelijk klachten kan opleveren zoals verkalking van de bloedvaten en een hoger risico op overlijden. Je kunt er trouwens ook jeuk van krijgen, maar als je overleden bent heb je daar geen last meer van…
In conclusie mag je stellen dat fosfaten niet per definitie slecht zijn voor je lichaam, maar dat het voor een verzwakt lichaam wel degelijk tot gevaarlijke klachten kan leiden.

Overdosis aan toegevoegde fosfaten

We gaven al eerder aan dat bijna overal deze mineralen in zitten, dat je ze nodig hebt maar dat teveel niet goed is. Met die kennis kun je de volgende cijfers in perspectief plaatsen. Het lichaam neemt fosfaat uit plantaardige producten tot 50% op in het lichaam, uit dierlijke producten tot 60% en uit e-nummers tot maar liefst 100%. En daar zie je dus het grote verschil tussen natuurlijk aanwezige mineralen en kunstmatig toegevoegde mineralen. Wanneer je veel bewerkte producten consumeert is de kans dus groot op een overdosis aan ‘super’ fosfaten die volledig worden opgenomen in het lichaam. Maar je zult er helaas geen super botten van krijgen…