Is grasgevoerd vlees beter?

Je komt regelmatig artikelen tegen over grasgevoerd vlees, en dan met name grass-fed beef ofwel rundvlees dat met gras is gevoerd. Dan rijst direct de vraag; wat eten andere koeien dan, en waarom zijn vleeswaren van een koe die gras eet beter? We kijken in deze blog verder dan het label, en onderzoeken de voordelen en nadelen van grasgevoerd vlees.

Vooral belangrijk voor koeien

Hoewel er ook andere dieren gras eten, wordt er met grasgevoerd vlees het meeste gesproken over rundvlees. Koeien eten van nature namelijk exclusief gras, terwijl kippen meer granen eten, en varkens eten bijna alles wat voor hun neus komt. In de Verenigde Staten wordt relatief veel rundvlees gegeten, in Europa wat minder.
Als we dus kijken naar veevoer is het goed om eerst even naar de situatie in Amerika te kijken.

Maïs is niet alleen goed voor popcorn

Maïs kan op vele manieren gebruikt worden. Je kunt het als als maïskolf eten, je kunt er popcorn van maken, het is ideaal voor biologisch afbreekbare kunststof en zelfs als brandstof voor de auto. In de Verenigde Staten wordt de productie van maïskolven flink gesubsidieerd, daardoor is er een overschot ontstaan. En dan wordt er gezocht naar alternatieve manieren om al dat maïs te gebruiken. Waarom niet als veevoer? Koeien klagen niet wanneer je in plaats van gras maïs op hun bordje legt. Als bijkomend voordeel groeien runderen sneller en worden ze dikker op maïs dan wanneer ze gras eten.

Is een koe een alleseter?

Terwijl we denken dat koeien herbivoren zijn die vooral gras eten, krijgen ze in werkelijkheid van alles voorgeschoteld. Naast maïs staan ook sojabonen op het menu, en soms krijgen ze zelfs bier in plaats van water. In plaats van een koe op een groen veld te laten grazen, blijft de koe in de stal en produceren we op grote schaal alternatieve vormen van veevoer. Dit is economisch interessant, al is het niet bepaald een natuurlijke manier van werken. Maar als je veel sneller een slachtrijp rund kunt ‘maken’, wat valt er dan te klagen?

Impact op het milieu

Velden vol veevoer in plaats van gras, runderen die ziek worden, dit is allemaal niet goed voor het milieu. Het is wel zo dat grasgevoerd vlees langer duurt om te produceren, het dier groeit langzamer en zal daarmee extra impact op de omgeving hebben. Anderzijds wordt de bodem minder uitgeput, en er zijn minder chemische middelen nodig om een goed stuk vlees te produceren. Wat is de oplossing?
Minder vlees eten, maar wel van hoogwaardige kwaliteit.

Bij Cool To Meat You kun je meatboxen bestellen die afgestemd zijn op een verantwoord dieet én een duurzaam ecosysteem. Zo kun je dankzij grasgevoerd vlees niet alleen lekker maar ook verantwoord vlees consumeren.