Wat maakt kalfsvlees anders dan volwassen rundvlees?

Een kalf is een een jonge koe. Wanneer je dit dier niet volwassen laat worden, maar op jongere leeftijd slacht krijg je vleeswaren met een specifiek karakter en smaakprofiel. Kalfsvlees leent zich voor diverse toepassingen zoals een malse kalfsbiefstuk of kalfshaasje. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over kalfsvlees.

Waar komt kalfsvlees vandaan?

In Nederland komen de kalveren voornamelijk uit de zuivelsector. De dieren gaan van de kalfshouderij naar de producent en worden daar verwerkt tot maar liefst 25 soorten kalfsvlees. Van T-bone steak tot aan een Blinde vink, de mogelijkheden zijn haast onbegrensd. Ook kalfstong wordt gebruikt, geen enkel stukje van het dier blijft onbenut. En zo hoort het ook, we houden bij Cool to Meat You niet van verspilling! De leeftijd van de kalveren is onderverdeeld in jonge kalveren tot een leeftijd van 8 maanden, en iets oudere kalveren met een leeftijd tussen 8 en 12 maanden.

Is kalfsvlees populair?

Nederland is wereldwijd een grote producent van kalfsvlees. Dit komt omdat we ook een enorme zuivelindustrie hebben en er daarmee veel kalfjes gefokt worden. Toch zijn we zeer zeker niet de meest fanatieke eters van dit vlees. Maar liefst 95% van de productie gaat naar het buitenland. Best jammer eigenlijk, want dit vlees is vaak van zeer hoge kwaliteit en een genot om te proeven. We adviseren dan ook zeker om een goed stukje kalfsvlees te kopen en te bereiden, we helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Je zult nooit meer terugkeren naar de kiloknallers!

Welke gerechten kun je bereiden?

Zo’n beetje alles wat je kunt koken, bakken, grillen, stoven of barbecueën is ook te bereiden met kalfsvlees. De Wiener Schnitzel is een klassieker, dat in authentieke vorm met kalfsvlees gemaakt dient te worden. En dan in de vorm van kalfsfricandeau. Het verhaal gaat dat een chefkok zo graag wilde dat de lappen vlees zo groot mogelijk waren, dat een assistent kok met een hamer kleine stukken vlees plat sloeg om ze groter te doen lijken. Italianen weten wel raad met een mooi stukje kalfsvlees, wellicht heb je wel ooit een Ossobuco, Saltimbocca of Vitello Tonato genuttigd in een Italiaans restaurant. Een herkenbare naam voor een minder vaak gegeten gerecht is kalfszwezerik. Dit is een klier die zorgt voor de groei en het afweersysteem van kalveren. Maar je kunt nog veel meer gerechten maken, van een kalfsoester tot aan gehaktballetjes.

Kies voor kwaliteit

Het klinkt toch een beetje zielig, zo’n jong kalfje slachten en oppeuzelen. Bij Cool to Meat You verkopen we vlees, en daarbij zullen toch dieren gedood moeten worden. Wij kijken liever naar de manier waarop dieren leven, op een waardige en gezonde wijze. Dat geldt ook voor kalveren, die na een kort maar prettig leven ons zullen voorzien van voedzame gerechten. Als je vlees eet, zorg dan dat het ook goed vlees is. Goed voor de natuur, goed voor het dier en goed van smaak en textuur. Kalfsvlees is bij uitstek vlees dat niet gegeten wordt, maar genoten. Neem gerust even contact op voor tips en adviezen bij het bereiden van jouw favoriete gerecht.