Wat zijn kiloknallers en waarom is dit ‘fout vlees’?

Heb je dit weekend een barbecue gepland? Dan wordt het tijd om vlees in te slaan, en het liefst zo veel mogelijk! Dus ga je op zoek naar kiloknallers, met de laagste prijzen voor vlees, vis, kip en andere lekkernijen. Kiloknallers zijn van ‘fout vlees’? Wat zijn kiloknallers eigenlijk, waar komt dit vlees vandaan en waarom zou je (niet) kiezen voor deze producten? De antwoorden op deze vragen lees je op deze pagina, én een heel goed alternatief!

Stichting Wakker Dier

In 2010 kwam Stichting Wakker Dier met een actie tegen ‘kiloknallers’. Deze organisatie hanteert als definitie een folderplaatsing van vlees of vleeswaren zonder zichtbaar dierenwelzijns keurmerk. Denk hierbij aan plofkippen, bio-varkens en runderen die nooit de buitenlucht hebben gezien. De stichting wil hiermee een soort schaamte oproepen, en kiloknallers bestempelen als dieronvriendelijk, niet duurzaam en verkwistend. In een meer positieve context zien ze graag dat boeren omschakelen naar diervriendelijke veehouderij en een beter leven voor dieren. 

Voordeel van kiloknallers

Je hebt waarschijnlijk al begrepen dat deze blog niet geschreven is vanuit het perspectief van de bio-industrie. Toch willen we zo objectief mogelijk blijven, en zijn we niet te beroerd om het (enige) voordeel van de beruchte kiloknaller te noemen; goedkoop. Een kilo vlees voor afbraakprijzen klinkt heel aantrekkelijk, tot je de verborgen kosten ziet. Kiloknallers zijn lokkertjes van supermarkten en slagers die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn en duurzaamheid. Kortom: kiloknallers zijn van ‘fout vlees’.

Nadelen van kiloknallers

De nadelen van kiloknallers zijn talrijk, hier zijn enkele voorbeelden waarom kiloknallers van ‘fout vlees’ zijn.

  • Dieren zijn grondstoffen. Er wordt geen rekening gehouden met het welzijn van dieren.
  • De bio-industrie heeft een enorme impact op het milieu. Hoewel deze bedrijven heel efficiënt te werk gaan, is een fabriek met dieren niet hetzelfde als een veehouder die zorgt dat productie en natuur in balans blijft.
  • Kiloknallers stimuleren tot overmatig gebruik van grondstoffen en producten. Een paar ons weggooien is heel normaal, verspilling wordt gestimuleerd wat tot een grotere afvalberg leidt.
  • Er worden vaak onnatuurlijke stoffen toegevoegd om vlees langer houdbaar te maken, een aantrekkelijk kleurtje te geven of om het gewicht te verhogen.
  • Consumenten vergeten hoe goed vlees smaakt, en krijgen een compleet verkeerd beeld van vleesconsumptie.
  • Veel vlees eten kan tot diverse ernstige ziekten leiden waaronder, maar zeker niet beperkt tot, kanker.

De smaak van kiloknaller vlees

Is goedkoop vlees minder goed van smaak? Ja, en dat mogen we best zo duidelijk stellen. Om de kostprijs te drukken worden concessies gemaakt tijdens de productie. Er is een reden dat gehakt vooraf gekruid wordt, dan merk je niet dat de kwaliteit minder is. Kipfilets worden volgespoten met (zout) water, biefstukken worden letterlijk aan elkaar gelijmd van kleine stukjes. Zelfs het spierweefsel en vet van bio-vlees is anders van samenstelling in vergelijking met dieren die een goed leven hebben genoten. Kwantiteit boven kwaliteit dus.

Is er een alternatief?

Jazeker, je kunt bij Cool to Meat You een grote vleesbox bestellen met heerlijk én eerlijk vlees. Voor de bescheiden vleeseter is er de maandbox, voor een speciale gelegenheid kun je kiezen voor de barbecue box. Daar zitten allerlei producten in die naast een heerlijke smaak ook staan voor gezond, eerlijk en duurzaam vlees. Zonder onnatuurlijke toevoegingen, zonder gerommel met dieren maar vooral met veel smaak en van onberispelijke kwaliteit. Dat is heel wat beter dan de standaard kiloknallers!

Barbecue box, vlees bestellen, online