Tips om kruisbesmetting tegen te gaan

Als je ooit na een barbecue de volgende dag met je hoofd in het toilet hebt doorgebracht, dan weet je hoe belangrijk het is om vlees goed door te garen.
Toch is de bereiding zeker niet de enige factor die telt, kruisbesmetting kan veel problemen veroorzaken die vaak worden toegeschreven aan andere omstandigheden.

We leggen het onderwerp kruisbesmetting eens onder de microscoop, en geven zeven tips om bacteriën een halt toe te roepen.

Bacteriën zijn onzichtbaar

Deze biefstuk komt recht van de slager, kijk naar die prachtige kleur! Zo vers, daar zit geen bacterie op! Helaas, zo werkt het niet.
Bacteriën kun je niet zien, maar je voelt ze wel wanneer ze op de verkeerde plek in je lichaam terechtkomen. Muf en verkleurd vlees moet je uiteraard vermijden, maar bij kruisbesmetting zijn er nog andere zaken om op te letten zoals:

 1. Bewaar vlees onder in de koelkast: Vocht en bloed van vlees kan gaan lekken in de koelkast. Netjes verpakken, of producten in schalen bewaren is van belang, bewaar voor de zekerheid vlees onder in de koelkast om de rest van de gekoelde producten optimaal te beschermen.
 2. Spoel vlees niet af onder de kraan: Dit is een fout die vaak wordt gemaakt. Je denkt bacteriën van de kipfilet te spoelen, maar je besmet juist de wasbak en omgeving.
  Vlees hoeft niet eerst gewassen te worden.
 3. Maak gebruik van meerdere snijplanken: Het is een fabeltje dat houten snijplanken minder hygiënisch zijn. Sterker nog, hout heeft antibacteriële eigenschappen die kunststof niet bezit. Waar je ook voor kiest, gebruik een aparte snijplank voor rauw en bereid vlees, en nog eentje voor groente en fruit.
 4. Maak keukengerei goed schoon: Een biefstukje snijden en dan met hetzelfde mes komkommerschijfjes maken, dat is geen goed idee. Let op de volgorde, reinig keukengerei of koop een extra mes. Dat is een investering waar je geen spijt van zult krijgen.
 5. Gebruik schalen voor rauw en bereid vlees: Een grote schaal met rauw vlees links en gebakken producten rechts. Dat is vragen om problemen.
  Gebruik losse schalen en let op met meermaals gebruik.
 6. Houd afstand bij producten op de BBQ: Probeer niet iedere vierkante centimeter op de barbecue te vullen. Leg geen rauw kippenpootje naast een speklap die gaar is. Niet ieder product zal op hetzelfde moment klaar zijn, liever wat meer geduld dan snel bijladen.
 7. Houd keukenpapier bij de hand: Schoonmaken met een vieze theedoek, dat is niet de bedoeling. Zorg dat je een rol keukenpapier bij de hand hebt om schoon te maken. Hoewel desinfecterende middelen de oppervlakte zullen reinigen, wil je deze chemische producten niet op jouw hamlappen krijgen dus let op met sprays.

Ook groente kan besmet zijn

Bij kruisbesmetting wordt vaak met een waarschuwend vingertje naar vlees, kip en vis gewezen, maar ook groente kan kruisbesmetting opleveren. Denk aan de E-coli bacterie, die regelmatig voorkomt op salades met rauwe groente. Wees altijd voorzichtig met rauwkost, scheid ze van rauw vlees en bereid salades onder hygiënische omstandigheden.
Let overigens op met schijnveiligheid. Werken met wegwerphandschoentjes lijkt heel hygiënisch, maar dit geldt alleen wanneer je ze op de juiste wijze gebruikt.
Als je met vieze vingers een latex handschoen aantrekt, dan houd je alleen jezelf voor de gek. Handen wassen met water en zeep staat voorop, en vervolgens niet afdrogen met een oude handdoek of aan je broekspijpen.

Sluit een heerlijk diner niet af met maagkrampen en een nacht op het toilet; neem maatregelen en voorkom kruisbesmetting.