3 tips voor een makkelijk voorgerecht met vlees

Een voorgerecht moet je maag niet direct vullen, maar juist de eetlust opwekken. Het zal vaak een hartig gerechtje zijn met een aantrekkelijke uitstraling. Er zijn enorm veel opties, hier zijn drie van onze favoriete voorgerechten met vlees.

1. Tomatensoep met gehaktballetjes

Balletjes maken de soep, laten we eerlijk zijn. Helaas zitten er in kant-en-klaar soepen meestal balletjes met meer meel, sojabonen of broodkruim als vlees, dus gaan we zelf aan de slag. Dit doen we heel eenvoudig door balletjes te draaien van rundvlees. Heb je moeite met een uniform formaat te rollen? Begin dan met een flinke gehaktbal en halveer deze, halveer de helften etc. tot je een serie balletjes hebt van gelijk formaat.
Doe een bouillonblokje in een halve liter water (het is een eenvoudig te bereiden soep, een blokje mag), wanneer het water aan de kook is voeg je de balletjes aan bouillon toe en je laat deze meekoken tot ze gaar zijn.
Dan giet je een halve liter tomatensaus in de bouillon, (dit mag ook standaard spaghettisaus zijn), en klaar is de soep! Je kunt de soep garneren met een lepeltje crème fraiche, geraspte oude kaas of verse oregano.

2. Varkenssaté met pindasaus

Dit het hét voorgerecht met vlees in Aziatische restaurants, en dat is heel begrijpelijk.
Je kunt vaak kiezen voor varkensvlees of kip, ditmaal gaan wij voor varken. En dan een redelijk vette lap, anders zal het vlees te veel uitdrogen tijdens de bereiding. Snijd de lap in brokken en marineer het vlees een nacht in een marinade van sojasaus, ketjap en pittige chilisaus. Een beetje ananassap erbij zorgt niet alleen een zoetige smaak aan het vlees, het breekt ook enzymen af waardoor de saté nóg sappiger zal zijn.

Grill op spiesen over houtskool, of in de pan als dit beter uitkomt. Serveer met komkommer schijfjes die je afgelopen nacht in witte azijn met suiker hebt gelegd, maak een snel pindasausje met pindakaas, ketjap, kokosmelk en zoete chilisaus die je in een pan verhit tot een egale saus. Sprenkel er wat gedroogde uitjes overheen en klaar!

3. Spekjes op een bedje van rauwkostsalade

In plaats van gezouten spekjes nemen we een speklap die in kleine blokjes wordt gesneden. Bak de blokjes met zout tot er kleine, knapperige blokjes overblijven, bewaar het bakvet. Snijd een combinatie van witte kool, rode kool en wortel in dunne sliertjes, doe alles in een kom en meng het met balsamico azijn, extra vierge olie en mayonaise.
Laat de salade even staan en roer af en toe door zodat de smaken zich goed vermengen. Ondertussen snijd je een paar sneetjes brood in blokjes, die bak je goudbruin en krokant in het bakvet van straks.
Als je veel vet in de pan hebt hoef je niet alles te gebruiken. Je wilt knapperige croutons maken, ze moeten niet doorweekt zijn. Maak een bedje van rauwkost, daar doe je spekjes overheen en als laatste de croutons.
Als je nog bakvet over hebt moet je dit zeker niet weggooien, die kun je later voor allerlei heerlijke gerechten gebruiken!

Een voorgerecht met vlees zet de juiste toon bij iedere maaltijd. Zowel als subtiel detail of als centraal middelpunt; een voorgerecht met vlees smaakt naar meer!