Paleo dieet met vlees

Carnivoor, herbivoor of omnivoor; wat is een mens? Wees gerust, dit is geen quiz en we zullen niet oordelen wanneer je het verkeerde antwoord geeft. Want de mens is een rare vogel, nou ja zoogdier in het grote dierenrijk. Daarom zijn er ook zoveel diëten voor mensen ontwikkeld, met andere invalshoeken en soms ronduit bizarre ideeën. Wat houdt een Paleo dieet bijvoorbeeld in, en zijn ‘vlees diëten’ eigenlijk wel gezond?

Wat is een mens?

Mensen zijn zoogdieren die wat betreft het dieet een beetje tussen wal en schip vallen. We zijn geen herbivoren (planteneters) maar we hebben wel een lang darmkanaal, we zijn ook geen carnivoren (vleeseters) maar we kunnen dierlijke eiwitten wel goed verteren. Dus zijn we omnivoren ofwel alleseters, die alles eten waar we niet ziek van worden of dood van gaan. Zelfs levensgevaarlijke aardappelen (familie van de nachtschade) hebben we op het menu staan, sinds we ontdekt hebben dat verhitting de bintjes eetbaar maakt.

Wat is het Paleo dieet?

In het Paleo dieet wordt uitgegaan van de holbewoners en de producten die zij aten om gezond te blijven. Dus veel fruit uit de omgeving, en vlees van dieren die onze voorouders konden vangen, voordat ze zelf als prooi werden opgepeuzeld. Volgens aanhangers van het Paleo dieet zijn graanproducten en bewerkte producten die voortkomen uit de landbouw slecht voor onze gezondheid. Dit betekent minder koolhydraten uit graan en rijst, en meer (rauwe) groente, vlees, pluimvee en vis. Er zijn overlappingen met bijvoorbeeld het Raw Food dieet, maar bij Paleo is verhitting doorgaans meer gebruikelijk.

Gezonder eten met vlees

Paleo Dieet Eiwitten, KipKoolhydraten en proteïnen zijn de voornaamste bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Koolhydraten zijn snelle verbranders, dit zijn de suikers. Proteïnen hebben een meer complexe moleculaire structuur en hebben meer energie nodig om te verbranden in het lichaam. Dit zijn dus de eiwitten. Vlees heeft relatief weinig koolhydraten en juist veel proteïnen. In deze maatschappij waarin we minder bewegen zou Paleo juist beter zijn voor de gezondheid, want suikers worden opgeslagen als vetreserves. Daarnaast bevatten vleesproducten net als groenten veel vitamines en mineralen, graanproducten en rijst bieden vooral koolhydraten. Zeker in bewerkte producten zoals we die steeds meer consumeren.

Echte vleeswaren

Naast een focus op verse groente, fruit en vlees is met name het schrappen van bewerkte voeding een belangrijk onderdeel van de meeste koolhydraatarme diëten. Gemodificeerde stoffen, E-nummers en andere onnatuurlijke zaken passen volgens steeds meer deskundigen niet in een gezonde leefstijl. Dus ook geen frikandellen, goedkope knakworsten en kipnuggets die gemaakt worden van separatorvlees. Dat zijn de restjes die ze van botten schrapen en vervolgens gereinigd worden met ammonia. Geen wonder dat er zoveel smaakstoffen in zitten, anders zou je nooit meer een viandel meer bestellen…

Meat and Greet

Bij Cool to Meat You hebben we een maandbox samengesteld met één ons vlees per dag. Dat is de helft minder dan de gemiddelde Nederlander consumeert, maar ditmaal is het eerlijk en heerlijk vlees zonder toevoegingen of andere vreemde zaken. Je hoeft geen Paleo dieet te volgen om onze producten te bereiden, maar het past er wel goed in. Als je de stap naar een abonnement nog niet direct wilt maken kun je ook voor een losse box gaan, kijk ook eens naar de barbecue box. Daarmee kun je ook vlees grillen zoals ze dit vroeger deden!