Wat is varkenshaas en wat kun je met dit vlees bereiden?

Varkenshaas is de haas van het varken, dus niet het varken van een haas. Dit weet je vast wel, toch blijft het een beetje apart dat er twee diersoorten voorkomen in de naam.
Wees gerust, het is 100% varken en ook nog eens het beste stukje vlees wat je van een varken kunt eten. Dat is subjectief uiteraard, toch is varkenshaas het … neusje van de zalm?
Voordat we alle diersoorten hebben opgesomd zullen we maar snel gaan kijken naar alle mogelijkheden die dit vlees biedt.

Wat is varkenshaas?

De haas van het varken is de spier die zich op de rug van het varken bevindt. Het is een ‘luie’ spier, dit houdt in dat deze spieren weinig belast worden. Dit heeft als resultaat dat varkenshaas erg mals is. Naast dit deel bevinden zich de varkensribben, waar spareribs en karbonades van worden gesneden.
Niet alle varkenshaasjes zijn gelijk van formaat. Deze spier heeft een dikkere kop en een dunner uiteinde.


Het vlees is zeer zacht en mals van karakter.

Het beste stukje van het varken

Wij houden ook enorm van speklappen en spareribs, toch begrijpen we heel goed dat de varkenshaas als meest begeerlijke stukje varkensvlees wordt bestempeld. Het goedkoopste deel is de kop, die wordt vaak gebruikt voor lekker malse varkenssaté. Het middelste deel is aanzienlijk duurder en wordt meestal als een compleet stuk vlees bereid en genuttigd. In tegenstelling tot rundvlees dat moet rijpen voor optimale smaak en textuur, dient varkensvlees juist zo vers mogelijk te zijn.

Hoe kook je varkenshaasjes?

Er zijn volop methoden die zich lenen voor het bereiden van varkenshaas, laten we met de meest voorkomende techniek beginnen; in de koekenpan.

  • Verhit de pan met wat boter of olijfolie (niet extra vierge olie gebruiken, die heeft een te laag rookpunt).
  • Schroei de lappen vlees op hoog vuur dicht, laat het vlees daarna op lager vuur doorgaren.
  • In plaats van garen in de pan kun je na het bruinen ook tien minuten doorgaren in de oven op een temperatuur van 180 graden.

Je kunt het vlees ook geheel in de oven bereiden, dan krijg je alleen niet het ‘maillard-effect’. Dat is de bruining van de oppervlakte in de pan. Dichtschroeien is overigens geen manier om de vleessappen binnen te houden zoals vaak gedacht wordt. Door het vlees na verhitting enkele minuten te laten rusten zal het vleessap niet uitlopen.
Door de wat hardere oppervlakte bij aanbakken lijkt de binnenzijde malser, daar komt dit idee vandaan.

Volop mogelijkheden voor thuiskoks

In tegenstelling tot biefstuk van runderen is varkenshaas een hoogwaardig stukje vlees dat zich toch eenvoudig laat bereiden. In de pan, in de oven, op de grill of barbecue; het smaakt allemaal verrukkelijk!
Probeer ook zeker eens saté te maken door stukjes vlees op prikkers te grillen. Laat ze eerst een nacht in de marinade liggen in de koelkast. Let op met zoete marinades, door de aanwezigheid van suiker kan het vlees sneller aanbranden.
Serveer de satéprikkers met pindasaus, kroepoek en groente uit het zuur als heerlijk voor- of bijgerecht.