De lekkerste varkensvlees recepten ter wereld

 

Varkensvlees is het meest gegeten vlees van Nederland. Bijna de helft van de hoeveelheid vlees die we jaarlijks oppeuzelen bestaat uit producten van het varken. Dat is ongeveer één ons per dag, verdeeld over speklappen, karbonade, hamlappen en … loopt het water je nu al in de mond? Dan weten we niet of je het einde van deze pagina haalt zonder de pan op het vuur te zetten, of de barbecue aan te steken. Want naast praktische informatie over vlees, delen op deze pagina de lekkerste varkensvlees recepten ter wereld!

En als jij snel aan de slag wilt gaan, dan kun je via Cool to Meat You direct jouw favoriete box kopen.

Wat je moet weten over varkensvlees

Met name in Europa en grote delen van Azië behoort varkensvlees tot meest gegeten soorten vlees. In de Verenigde Staten hebben ze een lichte voorkeur voor rundvlees, in landen met overwegend een Joodse of Islamitische bevolking wordt niet of nauwelijks varkensvlees gegeten. Hindoes in India kunnen wel varkensvlees eten maar kiezen vaker voor kip of lam. In tegenstelling tot koeien en kippen leveren varkens naast vlees geen andere producten zoals melk of eieren.

Welke soorten varkensvlees zijn er?

Er worden vijftien soorten vlees onderscheiden, op basis van het deel van het varken waar het vlees vanaf komt. Dat zijn:

  1. Varkenskop
  2. Wangvlees
  3. Rugspek
  4. Halskarbonade
  5. Borstvlees
  6. Ribkarbonade
  7. Lende / haaskarbonade
  8. Varkenshaas / varkensmedaillons
  9. Varkensbuik
  10. Buikvlees
  11. Varkensschouder
  12. Ham
  13. Hiel
  14. Onderpoot
  15. Staart

Vanwege de vorm, smaak en textuur worden verschillende delen gebruikt voor uiteenlopende toepassingen. Daarnaast is er nog het orgaanvlees en bloed dat ook gebruikt wordt in de vleesverwerkende industrie. Huid en botten worden doorgaans gebruikt om gelatine en andere producten van te maken, die weer als ingrediënt in de meest uiteenlopende voedingsmiddelen gebruikt worden.

Is varkensvlees gezond?

Het aantal calorieën per gram ligt gemiddeld genomen hoger dan bij rundvlees en kippenvlees het geval is. Dit betekent wel dat er minder vlees nodig is om een verzadigd gevoel te bereiken. De term ‘rood vlees’ is misleidend omdat deze producten niet per definitie minder gezond zijn dan ‘wit vlees’. Het is de bewerking achteraf zoals het toevoegen van zout en andere (onnatuurlijke) toevoegingen wat als ongezond bestempeld kan worden. Bij een gematigde vleesconsumptie van pakweg 100 gram vlees per dag zal varkensvlees bakken, braden of grillen zeker niet ongezond zijn.

Bereidingswijze

De meeste soorten vlees worden pas lekker (of eetbaar) na verhitting. Let altijd op met garen van vlees, werk onder hygiënische omstandigheden en maak gebruik van verse producten.
Je kunt bij Cool to Meat You betrouwbaar varkensvlees bestellen voor alle soorten van bereiding.

Hier zijn 10 manieren om varkensvlees te bereiden:

  1. Bakken: De meest bekende manier van vlees bereiden op basis van een hete pan op hoog vuur. Zorg dat boter of olie goed heet is, dep het product eerst af met keukenpapier en schroei beide zijden snel aan. Vervolgens mag het vuur wat omlaag om de binnenzijde te garen.
  2. Braden: Dit is een vorm van bereiding waarbij het product een groot volume heeft en langzaam gegaard wordt. Dep het vlees droog alvorens deze te braden voor het beste resultaat.
  3. Grillen: Deze techniek is gelijk aan barbecue, met het verschil dat er geen rooksmaak in het product komt. Het vlees wordt op een rooster gelegd met een hittebron die niet direct in contact komt te staan met de producten. De delen zullen doorgaans wat dunner zijn dan in de pan gebruikelijk is.
  4. Frituren: Dit is voor vers vlees een uitdaging, want de kans is groot dat de producten zullen uitdrogen. Het is met name een techniek die past bij bewerkte producten. Met goed gehakt en een laagje paneermeel kun je zelf heerlijke snacks maken die na eerst te garen in de hete olie afgebakken kunnen worden.
  5. Gourmetten: Werk met kleine stukjes vlees die niet al te dik zijn. Met een anti-aanbaklaag zal boter of olie niet nodig zijn tijdens de bereiding. Je zou wel later smaak kunnen toevoegen met bijvoorbeeld kruidenboter of een sausje.
  6. Koken: Dit is een methode die niet zo vaak wordt gebruikt, omdat de angst bestaat dat alle smaak uit het vlees gekookt wordt. Dit valt mee, je kunt met koken in bouillon zelfs smaak toevoegen.
    Als je veilig en snel wilt barbecueën kun je het vlees op deze wijze voorgaren.
  7. Oven: Je kunt de oven op zichzelf gebruiken, zoals bereiding in een braadzak. Of om verder te garen na eerst de buitenzijde van een knapperig korstje te voorzien. Met name voor grote producten zoals een rollade of een beenham is de oven zeer geschikt.
  8. Stomen: Dit is een methode die vooral voor kip wordt gebruikt maar zich ook uitstekend leent voor varkens- en rundvlees. Het product wordt in een mandje boven een stomend hete vloeistof geplaatst. In plaats van water kan dit ook bouillon zijn waarmee je de stukken vlees van een heerlijke smaak voorziet. De textuur zal heerlijk mals zijn zonder toegevoegd vet.
  9. Stoven: Kies voor een stuk vlees met redelijk wat vet en veel bindweefsel wanneer je wilt gaan stoven. Collageen in het bindweefsel zal bij temperaturen hoger dan 70℃ in gelatine veranderen wat voor rijke vleessappen zorgt. Het vlees wordt eerst aangebraden.
  10. Sous-vide: Dit is een slow-cooking methode waarbij het vlees in een kunststof zak (geschikt voor voedselbereiding) voor een aantal uren in heet maar niet kokend water gedompeld wordt. Door het vlees vooraf te marineren hoef je later geen peper, zout of sausje toe te voegen.

Goed om te weten: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht houdt dichtschroeien onder hoge temperatuur niet de vleessappen binnen. Dit lijkt alleen maar zo omdat de buitenzijde relatief harder wordt.
Het lichtjes aanbakken van vlees heet het ‘maillard effect’ wat zorgt voor een heerlijk aroma.
Maar laat jouw producten nooit zwart blakeren. In die zwarte laag zitten kankerverwekkende stoffen!

Tips voor vleesbereiding

  • Haal de vleeswaren een klein half uurtje voor bereiding uit de koeling.
  • Laat vlees enkele minuten rusten na bereiding.
  • Zie je veel water in de pan ontstaan? Dan betreft het waarschijnlijk een lagere kwaliteit vlees.
  • Snijd stukken nooit dikker als vijf centimeter.
  • Pannen met anti-aanbaklaag zijn reuze handig, maar deze pannen zijn niet geschikt voor zeer hoge temperaturen.
  • Met zure toevoegingen zoals citroen, mosterd en ook ananassap maak je varkensvlees heerlijk mals.
  • Maak gebruik van een vleesthermometer om de kern van het vlees te meten.

Lekkerste recepten ter wereld

We zijn de wereld rondgereisd (met een beetje hulp van Google) en hebben de lekkerste varkensvlees recepten ter wereld voor je op een rijtje gezet … die eenvoudig genoeg zijn om zelf thuis te bereiden!

1. Bloedworst

Dit is het enige gerecht waarvan de ingrediënten wat lastig te vinden zijn, met name varkensbloed, varkensdarm en garum. Maar dit is dan ook een zeer klassiek recept en mag niet onvermeld blijven.
Je hebt 1 liter varkensbloed nodig, 6 hardgekookte eidooiers, een fijn gesnipperd preitje en uitje, 3 theelepels vers gemalen peper en 200 gram pijnboompitten die je grof maalt.
Maak er een mengsel van en giet dit via een trechter in een varkensdarm. Zorg dat de ingrediënten goed verdeeld zijn in de darm en bind deze af. Nu leg je de bloedworst in koude witte wijn met garum.
Als je dit niet kunt vinden is zoute ansjovis saus of sojasaus een alternatief. Breng het geheel langzaam aan de kook en gaat het geheel net onder het kookpunt. Durf jij het aan?

2. Barbecue karbonade

Laat eerst de karbonade eerst marineren in een sausje met ananassap, sojasaus en een beetje pittige shirachasaus. De BBQ verdeel je in een gloeiend hete zone en een warme zone. Je begint met de karbonades 1 tot 2 minuten op het hete deel dicht te schroeien, vervolgens laat je ze 7 tot 8 minuten doorgaren op het warme deel.
Draai ze regelmatig om en smeer ze eventueel in met barbecue saus
. Je kunt dit ook later doen.
Zorg dat de kerntemperatuur voldoende is voor doorgegaard vlees.

3. Thaise Pittige vleeskoekjes

Dit is een heerlijke snack met oorsprong in Thailand. Neem 200 gram vers gehakt (wat je zelf met een gehaktmolen van jouw favoriete stukje varken kunt malen), en meng daar 1 teen knoflook, 1 bosui, 1 takje koriander, 1 theelepel rode currypasta en 1 verse chilipeper doorheen.
Uiteraard moet je alle groenten eerst fijn snipperen met een scherp mes.
Maak er 6 koekjes van die je een half uur laat opstijven in de koelkast. Frituur de vleeskoekjes in de hete olie voor ongeveer 10 minuten.
Serveer met Thaise Pandan rijst en een zoetzure saus.

4. Pulled pork

Maak een mengsel van 2 theelepels gerookte paprika, gemalen komijn, peper en bruine suiker en 1 theelepel zout. Wrijf 2,5 kilo varkensschouder zonder bot in met deze mix.
Leg het vlees in een ovenvaste schaal met de huid naar boven en giet er twee glazen cider bij. Bedek de schaal met een deksel en verhit voor 4 tot 8 uur op een temperatuur tussen 150℃ en 130℃.
Wanneer het vocht opraakt bijvullen. Neem daarna het vlees uit de schaal en leg deze op een groot bord.
Snijd er de huid af en trek het vlees uit elkaar met twee vorken. Vet snijd je eraf, doe er wat BBQ saus bij en plaats het vlees vervolgens terug in het vocht om uitdroging te voorkomen.
Serveer met kleine witte broodje en frisse coleslaw.

5. Indonesische Saté Babi

Babi staat voor varken, Ayam voor kip. Maak een marinade met als hoofdingrediënt ketjap manis, een zoete sojasaus. Daar voeg je sap van een halve limoen aan toe, een snufje zout en witte peper, 2 theelepels gemalen korianderzaad, 2 theelepels gemalen nootmuskaat, 1 theelepel komijn, 1 theelepel olijfolie, 1 bosuitje en snijd het vlees in blokjes.
Steek de blokjes op lange prikkers en laat het vlees een nacht marineren. Daarna grillen en regelmatig omkeren. Door de zoete marinade zal er wat bruining plaatsvinden, maar laat ze niet aanbranden.
Hoewel een sausje niet eens nodig is, maken we snel een heerlijk maar niet traditioneel pindasausje met kokosmelk, pindakaas, een beetje ketjap manis en zoete chilisaus.
Serveer er wat grof gemalen pinda’s bij, kroepoek en schijfjes komkommer die je een dag in azijn met wat suiker hebt laten liggen.

6. Classic cheeseburger

In Amerika hebben ze een voorkeur voor rundvlees, in Nederland is half-om-half meer in trek. Maar je kunt ook van varkensgehakt een heerlijke, klassieke burger maken. Maak een redelijk dikke schijf van vers gehakt, bij voorkeur vers gedraaid van echt vlees.
Maak met je duim een kuiltje in het midden van de schijf, dan trekt de burger niet krom.
Bak de burger bij voorkeur op de bakplaat, olie is bij redelijk vet gehakt niet eens nodig. Laat iedere zijde enkele minuten bakken, draai niet teveel. Na de laatste keer draaien leg je een schijf cheddar kaas op de burger die je laat smelten. Neem een zacht hamburger broodje met sesamzaadjes en snijd deze doormidden.
Bak de twee zijden van het broodje licht aan, hamburgerbroodjes bevatten veel suiker waardoor de zijden wat knapperig worden.
Doe wat mayonaise op de onderste helft van het broodje, ijsbergsla erop en enkele uienringen, en dan de gebakken burger met de gesmolten kaas.
Daar komt wat ketchup op, een paar schijfjes augurk en dan de bovenste helft van het broodje.

Vandaag varkensvlees bestellen en morgen smullen? Ga direct naar de webshop van Cool to Meat You!